Ha gyermekünk jó képességekkel rendelkezik, és kellő motiváció – úgymint versenyhelyzet, ajándék, stb. – esetén hajlandó egy kis plusz erőfeszítésre érdemes különféle tanulmányi versenyekre benevezni őt. Vannak iskolák, ahol ilyenkor év elején felkínálják a lehetőséget, akár a csoportos részvételre is, amely azért előnyös, mert ilyenkor a részvételi díj kedvezőbb. Ha erre nincs lehetőség egyénileg is lehet nevezni, ilyenkor otthonunkba kapjuk a feladatokat.

Nem kell semmi ijesztőre gondolni, ezek a feladatok, főleg alsó tagozatban inkább játékosak, mint nehezek, és kiválóan fejlesztik a gyermek problémamegoldó képességét. A körzeti tanulmányi versenyek természetesen mindig komolyabbak, az itt elért eredményeket is jobban értékelik a továbbtanulásnál. A magáncégek által indított versenyek izgalmasak és az év végén kis ünnepséggel záródnak, ahol emléklapot, oklevelet, kiemelkedő eredmény esetén ajándékot  vehetnek át a tanulók.

Ezek a versenyek minden esetben pénzbe kerülnek a szülőnek. Ha az iskola szervezésében jelentkeznek a gyerekek, akkor általában kedvezőbb az ár, de minden esetben számolhatunk 2000-3000 Ft-os költséggel, tantárgyanként.

A matematikai versenyek sorából kiemelném az alsó tagozatosok számára kiírt, négyfordulós Teki-Totót,  www.tekitoto.hu, amely humoros, agytornáztató feladataival játékosan fejleszti a gyerekek matematikai gondolkodását. Színes, kis méretű füzete pedig egy jó keresztretvény, vagy foglalkoztató érzetét kelti a gyerekben.

A JONATÁN Első Országos Könyvmolyképző www.jonatan.hu a gyermek szövegértési képességén túl, elemző véleményalkotásra is késztet. A levélben küldött szemelvények feldolgozásával a gyermek betekintést nyújt értékes irodalmi alkotásokba, és a szervezők reményei szerint ez további olvasásra serkenti. Itt tényleg nem az a lényeg, hogy ki a „legjobb”, hanem az irodalom élvezetére való nevelés mutatkozik meg.

A NOVUM Kiadó, a Panda Peti újság szerkesztőségének szervezésében indul a … könyvét feldolgozó olvasási verseny. Itt tesztfeladatokat kell az olvasottak alapján megválaszolni, mindig egy helyes válasz van. A feladatlap végén az olvasottak alapján rajzolásra biztatják a gyerekeket. Itt amellett, hogy elő kell fizetni az újságra, mert annak része a beküldendő feladatlap, a könyvet kell megvásárolni, de ezt több szülő összefogásában elég egy példányban beszerezni, és így nem akkora a költség.

A MOZAIK Tanulmányi Verseny www.mozaik.info.hu szervezői komplex, szinte minden tantárgyra kiterjedő, 1. osztályostól a 12. évfolyam tanulójáig mindenki számára elérhetően hirdetnek versenyeket. Az internetes versenyeikre ingyenes részvételt is biztosítanak a rászoruló diákok számára. Itt a matematika, és magyar mellett környezetismeretből, általános műveltségből, természetismeretből, biológiából, földrajzból, számítástechnikából, és sok egyéb tantárgyból is bizonyíthatnak a srácok.

Ezek mind nagyon izgalmas és újszerű tanulási élményt nyújthatnak a gyerekeknek, de nem szabad arról megfeleldkeznünk, hogy emellett elég idő kell, hogy jusson a szabad játékra is. Ezért mielőtt lelkesedésünkben az összes tantárgyból befizetnénk a gyereknek, érdemes átgondolni, hogy mi az ami jól megy neki, és különleges sikerélményt biztosítana neki a részvétel, illetve arra is kiválóan megfelel egy ilyen tanfolyam, hogy egy eddig kevésbé kedvelt tantárgyat megszerettessünk vele.


A megjegyzésekhez belépve kell lenni.

Name (required)

Email (required)

Website

Share your wisdom

Reklám